Uitslag Keeten A zeilwedstrijd! De foto’s staan online!!

Foto’s Keeten A

(Foto’s van andere evenementen vindt u onder de leden pagina)

Uitslag Keeten A wedstrijd 2019

Hier volgt dan de officiële uitslag van de Keeten A zeilwedstrijd van zaterdag 22 juni.

Wat was het een geweldige zeildag en wat een mooie wedstrijd. Het begon op vrijdagavond met de palaver op het Koggedek. Na het uitdelen van de startnummers en het wedstrijdparkoers op papier werd door de zeilcommissie op het scherm de te varen route en alle bijzonderheden nog eens doorgenomen. De SW-rating werd voor diverse schepen aangepast, niet alleen indien gebruik werd gemaakt van een spi of gennaker maar ook indien het schip was uitgerust met een klap- of vaanstandschroef of met laminaatzeilen. Er waren dit jaar 17 schepen ingeschreven, helaas vielen twee schepen uit door pech. De start was voor schepen met een SW rating >100 om 10.00 uur en voor de schepen met een SW rating 100 en SW <100 om 10.30 uur. Om wachttijden zaterdagmorgen bij de sluis te voorkomen was toestemming verkregen van RWS om buiten aan de remming van de sluis te overnachten. Vijf schepen hebben daarvan gebruik gemaakt, waarvoor dank!

Iedereen was mooi op tijd om aan de wedstrijd te beginnen. Het startschip lag klaar en om precies 10.00 uur GPS tijd gingen de eerste schepen van start gevolgd door de tweede groep om 10.30 uur. De bestemming was eerst de Keeten A boei aan de noordkant van de Oosterschelde bij de Zeelandbrug waar het om 13.30 uur laag water was. Vervolgens voeren de schepen via een andere route naar de finish ongeveer een mijl voor de Bergse Diepsluis waarbij diverse boeien moesten worden gerond. De wedstrijd bleek een tactische strijd te worden met alles wat je maar kan bedenken; stroming mee, stroming tegen, wind variërend tussen 15 en 0 knopen, draaiwinden, wind shifts, windstilte, tegemoetkomende schepen van een andere zeilwedstrijd op het Engels vaarwater, beroepsvaart bij de Aanloop van Wemeldinge, etc. Gekozen tactieken betaalden zich soms uit, maar soms ook helemaal niet. Betaalde de keuze om met een spi te varen zich uit? Was de kortste route wel de snelste route? Gaan we de boeien kort ronden of kiezen we gezien de sterke stroming toch voor het zekere en gaan we er ruim omheen? Op een gegeven moment bij boei O25-SVY 2 speelde ook de geluksfactor mee. Er waren er schepen die de betreffende boei net niet haalden doordat de wind daar geheel wegviel en lagen daar lange tijd stil of moesten zelfs weer een stukje terugvaren richting Zeelandbrug om de boei alsnog correct te ronden, anderen waren er net voorbij en dreven met opkomend tij mee richting de finish alvorens de wind weer wat opstak. Ook op andere posities van het parkoers speelde er zich van alles af.

Er werd een mooie strijd geleverd, het was een dag waarvan iedereen zichtbaar heeft genoten.’s Avonds tijdens een geweldig buffet verzorgt door Paul en Henriette op het Koggedek kwamen de verhalen los en werd de wedstrijd door de deelnemers nog eens uitgebreid doorgesproken, mooi is dat! Toen was er de prijsuitreiking waar iedereen op had gewacht.

De eerste prijs ging dit jaar naar de Lady C, de tweede prijs naar de Astralis en de derde prijs ging naar de Ruli. Omdat de Lady C ook als eerste schip over finishlijn ging ontving zij ook de Line-Honours beker.

De gehele uitslag met de tijden, etc kunt u in groot formaat zien door op de tabel te klikken.

We hopen volgend jaar op nog veel meer deelnemers maar eerst is er nog de Koggecup!

Tot ziens,

De zeilcommissie